Renovatie woonboerderij Sprundel. De originele houten spanten bij aanvang van de bouw. Wat een uitdaging. Erg sfeervol.

Renovatie sfeervolle woonboerderij met behoud van oude houten spanten, strakke witte kern met woonkeuken en studie en lamellenzonwering boven extra hoge houten puien

Sprundel

Bouwpartijen: van Os Architecten, Sterk Adviesbureau

Publicaties
Architizer, april 2016 

Homify, april 2016

Deel dit project

Wensen renovatie
Renovatie van de oude vervallen boerderij met koeienstal, opslagschuur en daartussen een kleine woning. Nieuw uitzicht op het omringende landschap, zicht op de sfeervolle originele enorme metselwerk binnenmuur, behoud van de houten spantconstructies en een heerlijk huis met ruime woonkamer, keuken, badkamer, werkkamer en slaapkamers.

Concept renovatie 

De bewoners zijn voor deze boerderij gevallen mede vanwege de sfeervolle originele metselwerk binnenmuur en het uitzicht op de omringende omgeving. De oude stal wordt woonkamer met net uit het midden een wit volume met open woonkeuken, boekenkasten en multifunctionele ruimte erbovenop. Deze compacte kern faciliteert de woonkamer en is geplaatst tussen de prominent aanwezige originele houten spantconstructie. Bovenop deze kern is er rondom overzicht op de woonkamer en omgeving. De gehele spantconstructie en de metselwerk muur zijn nu goed te ervaren.

Een lange uitsnede in het dakvlak in de achtergevel met nieuwe kozijnen en een vaste houten lamellenzonwering zorgt voor veel licht, lucht, sfeer en uitzicht op de landerijen. De zonwering houdt in de zomer de warmte buiten en laat in de winter de warmte binnen. De lamellen vallen precies binnen de bestaande dakvorm omdat deze behouden moet blijven.

Het gehele pannendak is vernieuwd, buitenmuren hersteld, net als de beganegrondvloer binnen en de houten gevelbekleding aan de buitenzijde.

Renovatie woonboerderij Sprundel. De bestaande situatie bij aanvang bouw. Er is nu geen uitzicht op de omgeving. Dit was het belangrijkste punt dat mij deed besluiten de gevel open te breken en de hoge houten puien te plaatsen.
Renovatie woonboerderij Sprundel. Detail van de oude houten spantenconstructie.
Renovatie woonboerderij Sprundel. De originele houten spanten bij aanvang van de bouw. Wat een uitdaging. Erg sfeervol.
Renovatie woonboerderij Sprundel. De langsgevelboerderij aan de straat met aan achterzijde de mooie omgeving met landerijen.
Renovatie woonboerderij Sprundel. Inpassing van het witte blok met keuken, boekenkast en studie tussen de oude houten balkenstructuur.
Renovatie woonboerderij Sprundel. Het plafond van de woonkamer, en ook de houten spanten, zijn bijna 8m hoog en gevel veel sfeer aan de boerderij.
Renovatie woonboerderij Sprundel. De hoge zwarte houten puien laten heel veel licht binnen. De staalconstructie achter deze puien is ook zwart voor de rust in het plan. Het witte uitstekende deel van de studie stekt express wat extra over de houten balken heen. Overal vanuit de woonkamer hebben de bewoners zicht op de hoge oude metselwerk muur.
Renovatie woonboerderij Sprundel. Ontmoeting van de woonbetonvloer met de oude gemetselde muur, de oude houten spanten en de woonkeuken.
Renovatie woonboerderij Sprundel. Een comfortabele hoekbank met zicht op de woonkeuken-en-studie met daarachter de eetkamer.
Renovatie woonboerderij Sprundel. Betonnen sokkels beschermen de onderkanten van de houten spanten. Verlichting bij de houten spanten accentueert de structuur van de houten balken.
Renovatie woonboerderij Sprundel. Het kookeiland past precies tussen de originele houten spantenstructuur. De houten balken geven extra sfeer in de keuken. Het uitstekende deel van het volume met de studie leunt ook echt op de houten horizontale spantbenen.
Renovatie woonboerderij Sprundel. Een comfortabele eethoek met grote zwarte tafel en stoelen. Het houten spant is boven de tafel langs verbonden met de oude metselwerk muur.
Renovatie woonboerderij Sprundel. Het witte volume met kookeiland, kastenwand, trap en studie staat decentraal in de boerderij. Achter de kastenwand loop je via een stalen trap naar de studie erboven.
Renovatie woonboerderij Sprundel. De oude metselwerk muur is een van de eye-cathers in deze boerderij. Het contrast met de strakke woonbeton vloer is opgevangen door een oude stukwerk plint. Een warme sfeer met strakke details.
Renovatie woonboerderij Sprundel. Een strakke stalen trap geeft achter de kastenwand van de keuken toegang tot de daarboven gelegen studie.
Renovatie woonboerderij Sprundel. De ontmoeting van het witte volume en de houten spanten.
Renovatie woonboerderij Sprundel. Het kookeiland geeft een heerlijk uitzicht van ca. 8km op de omliggende landerijen.
van-Os-Architecten-verbouwing-renovatie-woonboerderij-Sprundel-boekenkast-achter-kastenwand-keuken
Renovatie woonboerderij Sprundel. Heerlijk baden in een Corian bad met een vrijstaande gashaard ernaast.
Renovatie woonboerderij Sprundel. Het vrijstaande Corian bad staat precies tussen de 2 oude spanten. Een groot dakraam geeft veel licht op het bad.
Renovatie woonboerderij Sprundel. De verhoogde vloer loopt achter de gashaard tot net voorbij de oude houten spanten.
Renovatie woonboerderij Sprundel. De gashaard is uitgelijnd met de verhoging in de vloer. Dit vormt een strakke lijn in de slaapkamer met open badkamer.
van-Os-Architecten-verbouwing-renovatie-woonboerderij-Sprundel-open-haard-in-badkamer
van-Os-Architecten-verbouwing-renovatie-woonboerderij-Sprundel-badkamer-met-verhoogde-vloer

"We wonen nu echt in onze droomwoning, een fantastische woonboerderij"                     
                           

Kwaliteit is geen daad, het is een gewoonte.

- Djordi Luymes

Denny en Vivian

In 2013 hebben wij een oude boerderij gekocht waar heel veel aan verbouwd moest worden. De aankoop van onze boerderij was voor ons een grote droom die in vervulling ging. We wisten heel goed waar we aan begonnen, maar nog niet zo goed wat we precies wilde. Wel zagen we dat deze boerderij heel veel juweeltjes had.

We hebben na de grote sloopwerkzaamheden Joep van Os ingeschakeld die ons ging helpen om er een fijne en moderne leefbare woning van te maken.

Onze wensen waren gericht op veel licht, behoud van de gebinten en nog een aantal authentieke elementen, die in het zicht moesten blijven.

Joep heeft voor ons een prachtig plan gemaakt waar wij heel blij mee waren.

Voor dat hij van start ging vroeg hij ons waarom we deze boerderij gekocht hadden zodat hij dit als uitgangspunt kon gebruiken voor zijn plan. Hij tekende een grote glaspui in de woonkamer aan de achterzijde van de boerderij, zodat we optimaal konden genieten van de zon en het prachtige uitzicht.

Om een moderne touch in de woonkamer aan te brengen, werd er gewerkt met stalen kolommen met in het midden van de ruimte een wit blok, waar de keuken onder werd gebracht. Vanaf de grond tot aan de nok van het huis bleef alles open.

Joep heeft heel goed geluisterd naar onze wensen en presenteerde een plan waar we meteen enthousiast van waren.

Nu iets minder dan 3 jaar wonen wij in een droomwoning en genieten wij van de dagelijkse luxe, ruimte en licht in onze woning.

Wij zijn Joep dan ook dankbaar voor zijn ideeën en bijdrage aan het verwezenlijken van onze boerderij.

Vorige project

Volgende project

Benieuwd wat wij voor u kunnen betekenen?

Als u meer wilt weten over one werkwijze en hoe wij u hier mee kunnen helpen,
neem dan contact met ons op via 076 888 30 27 of stuur ons een mailtje.

Benieuwd wat wij voor u voorkunnen betekenen?

Als u meer wilt weten over onze werkwijze en hoe wij u hier mee kunnen helpen, neem dan contact met ons op via  076 888 3027 of stuur ons een mailtje.

© van Os Architecten 2018

© 2018