exclusieve nieuwbouw schuurwoningen

Werkwijze architecten bureau

Een Architect heeft Totaal Overzicht

Ontwerpen is het zoeken naar de juiste balans tussen wensen, kavel, gemeente, budget, interieur, constructie, aannemer en comfort.

Als architect heb ik totaaloverzicht en daarmee maak ik keer op een zorgvuldige afweging van de opties die er zijn. Ik ben er voor jou! 

wensen

Jullie wensenpakket is de basis voor ons ontwerp.

kavel

Hoe kom je op het kavel? Waar kun je parkeren? Waar komt de zon op? Is er schaduw? Waar kijk je op uit? Waar wil je niet op uit kijken?

gemeente

Bebouwingspercentage kavel inhoud woning,
hoogte nok en dakrand, wel of niet in erfgrens, bestemming wonen, archeologie etc.

budget

Alle keuzes zijn van invloed op de bouwsom en daarmee uw budget.

interieur

Interieur en exterieur sluiten in een goed plan mooi op elkaar aan en nemen we vanaf start mee in het ontwerptraject, dan wordt het plan pas echt gaaf.

constructie

Een goed ontwerp van de constructie, dat wat het huis overeind houdt, is van belang.

comfort

Dat wat je niet ziet in huis maar zorgt voor een comfortabele woning: vloerverwarming, ventilatie, pv-panelen, elektra, verlichting etc.

aannemer

We hebben zo ons best gedaan om een goed plan te maken, nu is het tijd om te bouwen. Gaat de bouw volgens plan?

van Os Architecten studio Stationslaan Breda

00

Kennismaking

Elk project, ongeacht grootte en budget, begint met een Kennismaking in mijn sfeervolle studio aan de Stationslaan in Breda. Ik ben benieuwd wie jij bent en waar jouw hart sneller van gaat kloppen.

Welke sfeer heb je voor ogen? Wat wil je bereiken met je nieuwe woning? Wat zijn je wensen? Wat is je planning wat betreft start ontwerp en start bouw? Wat is je budget? Wat is je favoriete plek in huis?

Na deze kennismaking weet ik wat we van elkaar kunnen verwachten. Ik maak een voorstel helemaal op maat voor jouw specifieke project en bij opdracht ga ik meteen voor jou aan de slag.

01

Voorlopig Ontwerp

Elk ontwerp begint met een concept.

De eerste stap is een analyse van de locatie en het kavel en/of het huidige gebouw bij verbouw.

Hoe kom je aan op het kavel? Waar kun je parkeren? Waar kijk je op uit? Waar wil je niet op uit kijken? Hoe draait de zon? Is er schaduw gedurende de dag? Hoe staat de wind? Is er inkijk op het kavel vanuit de buren? Dit zijn vragen die van invloed zijn op het eerste ontwerp.

Deze vragen geven antwoord op mogelijke posities van parkeerplekken, entree, ondersteunende functies zoals berging, techniek, bijkeuken, wasruimte, en de primaire woonruimten waar de meeste tijd wordt doorgebracht zoals woonkamer, keuken en slaapkamer.

Deze analyse resulteert al snel in een eerste ontwerp met plattegronden en gevels.

Op basis van deze uitgangspunten werk ik toe naar een ontwerp dat voldoet aan 3 pijlers:

  • jij bent helemaal blij met het plan
  • gemeente akkoord met ontwerp (initiatiefplan)
  • bouwkosten vallen binnen budget


De bouwkosten laat ik berekenen door een kostencalculator. Dit is een bedrijf dat alleen rekent en niet bouwt. Zij rekenen met huidige marktprijzen.

02

Definitief Ontwerp

In de vorige fase heb ik een voorlopig akkoord van de gemeente gekregen op het ingediende initiatiefplan.

Daarmee voldoet het ontwerp aan het geldende bestemmingsplan en mogelijk andere eisen.

Deze fase is een technische uitwerking van het ontwerp. Ik laat het plan voldoen aan de technische regelgeving van het bouwbesluit.

Ik verzorg alle benodigde indieningstekeningen en coördineer de werkzaamheden van externe partijen die nodig zijn om een officiële omgevingsvergunning van de gemeente te krijgen. Dit gehele pakket tekeningen, berekeningen en rapportages stem ik op elkaar af en dien ik in bij de gemeente.

Na indiening valt na ca. 8 weken de omgevingsvergunning op de deurmat. Jij ontvangt van mij de complete goedgekeurde indieningsset.

De indieningstekeningen zijn nog niet voldoende uitgewerkt om te kunnen bouwen. Ik ga nu door naar fase 03, de bouwtekeningen.

03

Uitvoeringsgereed Ontwerp

Direct na indiening van de omgevingsvergunning ga ik de bouwtekeningen verzorgen. Dit zijn uitgewerkte bouwkundige tekeningen die zijn bedoeld om het ontwerp om te zetten in een set bouwtekeningen die de aannemer gebruikt om te bouwen.

Simpel gezegd komt het hier op neer: als jij en ik de keuzes maken en op tekening zetten hoeft een ander deze niet te maken. Dit voorkomt veel wijzigingen tijdens de bouw die geld en tijd kosten.

Bouwen is geen rocket science, maar simpel is het ook niet. Als alle details op elkaar zijn afgestemd beginnen wij samen aan een leuke bouwtijd.

Gedurende alle fasen neem ik jullie mee in de vele keuzes die gemaakt moeten worden. Alle keuzes hebben een plek in het traject. In het voorlopige ontwerp heeft het geen zin om na te denken over de plek van stopcontacten, en als ik bezig ben met de bouwtekeningen heeft het geen zin om dan toch maar voor een plat dak i.p.v. een schuin dak te gaan.

van-os-architecten-moderne-schuurwoning-oosteind-detail-zijgevel-met-aansluiting-rieten-kap-op-padoek-houten-gevelbekleding-en-aluminium-kozijnen
van-os-architecten-nieuwbouw-schuurwoning-oosteind-zons-ondergang-met-verlichting-bij-veranda

04

Bouw

Ik houd als architect het gehele traject overzicht op jouw wensen en budget, het ontwerp concept, regelgeving vanuit bestemmingsplan en bouwbesluit en alle andere variabelen die ik tegenkom.

Zo kan ik steeds weer de juiste keuze maken die past bij het ontwerp.

En nu: bouwen maar!

Neem contact met ons op