exclusieve nieuwbouw schuurwoningen

Transformatie school naar woning

wensen transformatie school naar woning

De bewoners vielen als een blok voor deze woning in een oude school op een prachtige locatie in centrum Breda. De vraag was hoe we de woning zo ruimtelijk mogelijk konden indelen met een nieuwe woonkamer, keuken, slaapkamer en badkamer in een plattegrond van een oude school.

concept transformatie school naar woning

Bij onze allereerste kennismaking hingen de jashaakjes nog onder de ramen van het klaslokaal en ademde de inmiddels woning nog steeds de sfeer van een schoolgebouw. De betegelde lange smalle gang waar vele kinderen doorheen rende op weg naar het klaslokaal voor een lange lesdag. De oude TL-lampen van de lokalen hingen nog aan het plafond.

Hoe konden we nu het beste deze prachtige oude klaslokalen een woonfunctie geven zonder afbreuk te doen aan de heerlijke sfeer in de ruimte? De bewoners waren helemaal gek van design en hadden ideeën genoeg om te verbouwen. Maar ze kwamen er niet mee verder. Te veel opties en keuzes.

Toen ik door de lokalen liep had ik de belangrijkste keuze al snel gemaakt, het vastleggen van de plek van 1 van de woonfuncties. Daarmee kon ik de ruimtelijke puzzel snel oplossen. Ik vond dat de keuken in de lange smalle gang moest. Deze ruimte leende zich daar perfect voor door de breedte van 2.7m. Een heerlijke ruimtelijke verhouding, 2.7m breed en 4.5m hoog, oftewel hoger dan de ruimte breed is. Dat kan ook alleen maar in een oud schoolgebouw.

Door het vastleggen van deze functie konden we veel sneller de posities van de overige functies bepalen.

De oude originele ramen van de lokalen waren weggemetseld achter een wandje. Na het slopen van dit metselwerk ontstonden twee prachtige en functionele openingen tussen keuken en woonkamer. Dit bevestigde de goede keuze van de keuken op deze plek. We hadden nu zicht vanuit de keuken op de woonkamer, maar vanuit de woonkamer kon je de keuken niet zien.

De enorme woonkamer vroeg om iets speciaals. De lange rechthoekige ruimte had ook een plafond van 4.5m hoog. Werken met normale meubels en kasten ging hier door de grotere schaal niet werken.

De oplossing heb ik gevonden in het maken van een XXL kast op maat onder de betonnen draagbalk in het plafond. Deze kast heeft meerdere functies. De bewoners kunnen deze kast gebruiken voor het opbergen en tentoonstellen van hun persoonlijke bezittingen. De kast is ook een ruimtelijke afscheiding tussen de woonkamer en de slaapkamer achter de kast. De 4m hoge taatsdeur geeft schaal aan de ruimte. Een standaard woningbouw deur zou hier compleet de plank hebben mis geslagen.

De slaapkamer achter de kast geeft toegang aan een inloop kledingkast met doorloop naar de badkamer. Via een trap langs het bed kom je uit bij de hoger gelegen studie. Dat kan prima met een plafondhoogte van 4.5m. De studie is een grote opening in de kast met uitstekend volume. Een hoekbureau zorgt voor twee werkplekken die prachtig uitzicht geven op de woonkamer en naar buiten. Je werkt en zit dus ook echt in de kast.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *