Joep van Os Architect

exclusieve nieuwbouw schuurwoningen

Transformatie kapel naar woonhuis

wensen transformatie kapel naar woonhuis

Een volwaardige woning met woonkamer, keuken, eetkamer, entree, garderobe, slaapkamer en badkamer, én behoud van alle originele elementen in deze kapel als onderdeel van een oud klooster aan de Oranjeboomstraat in Breda. 

concept transformatie kapel naar woonhuis

Het behoud van alle originele elementen had geen wens hoeven zijn, dat was voor ons regel 1 toen we hier voor de eerste keer binnenliepen om de opdracht te bespreken.

De kapel is klein maar qua verhouding erg mooi, een niet te smalle maar hoge open ruimte met prachtige hoge vensters, oude houten spanten en gemetselde bogen met veel details in alle metselwerk.

Kortom, de wanden waren al klaar, maar hoe ruimten te maken zonder deze details te verschuilen achter muren?

Het concept bestaat uit het plaatsen van een hangende verdiepingsvloer, een entresol, aan het dak en tussen de muren, zonder aan te sluiten op deze muren, voor behoud van zicht op en ervaring van de volle hoogte van de kapel.

Onder de entresol bevindt zich aan de achterzijde de zitkamer. De entresol sluit hier als een L-vorm op aan omdat de entresol een knik maakt om aan te sluiten op de achterwand. Daar zitten alle leidingen van de slaapkamer met badkamer erboven in verwerkt.

Omdat de entresol aan de zijkanten niet aansluit op de buitenmuren ontstaat hier plek voor een mooie zichtwerk stalen trap.

Op de entresol is de open slaapkamer met prachtig uitzicht op de oude originele houten spanten en metselwerk bogen.

Onder de entresol staat een prachtig kookeiland als centraal punt in deze kapel. Ook hier geldt dat de keuken vrij staat in de ruimte en niet aansluit op de wanden. De keukenkasten zijn hier verwerkt in de oude biechtruimte, die net genoeg plek biedt voor een mooie kastenwand. Bijkomend voordeel is dat de kastenwand niet tegen de muur staat maar in de muur en daarom niet opvalt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *