Nieuwbouw woonhuis Rottekade Zevenhuizen. De dakkapel is ook bekleed met hout en heeft een stalen felsdak en contrasteert mooi in het dakvlak. Deze view zie je al fietsend over de dijk.

Wat kost een nieuwbouw woning?

Wat kost een nieuwbouw woning? Een veelgestelde vraag die niet even snel te beantwoorden is. De prijs van een nieuwbouw woning is van een aantal punten afhankelijk:

  • de grondprijs (en type grond)
  • uw woonwensen
  • uw budget
  • het gewenste afwerkingsniveau van de woning
  • de architect
  • de aannemer
  • de inrichting
  • de installatie
  • etc. etc.

Hieronder een opsomming van de kosten die komen kijken tijdens het ontwerpen en bouwen van een nieuwbouw woning.

Wij werken met 3 kostenblokken.

Kostenblok I (voorbereiding)
Kostenblok II (bouwkosten aannemer)
Kostenblok III (inrichting)

KOSTENBLOK I (voorbereiding)

Architect
Als architect begeleiden we een nieuwbouw woning van de allereerste schets t/m het moment dat het huis 100% naar wens is.

Alle werkzaamheden die buiten ons bureau lopen zoals constructeur, EPC, sondering, aannemer, keukeninrichting, verlichting, begeleiden wij  zodat dit precies past binnen het ontwerp.

Een belangrijke taak, want als architect houden we rekening met veel (zo niet alle) variabelen tijden het traject. We werken daarbij nauw samen met onze opdrachtgevers.

Het maken van een goed plan is voor ons als het oplossen van een ingewikkelde puzzel waarbij de puzzelstukjes bestaan uit wensen, budget, kavel, planning, bouwtechniek, ideeën, installaties, architectuur, bouwfysica, constructie, lucht, licht, ruimte, materiaalgebruik, gemeente, bouwbesluit, ideeën en nog meer architectuur.

Belangrijk dus om het plan in de juiste volgorde aan te pakken.

Neem gerust contact op om te weten wat wij rekenen voor het traject om uw droomwoning te ontwerpen en tte laten bouwen.

Sondering
Een sondering is een document waarin staat aangegeven hoe draagkrachtig de grond is waarop gebouwd wordt. De sondering geeft naast de hoogte van het grondwater ook aan hoe diep de vaste grondlaag is. Op basis hiervan bepaalt de constructeur welke type fundering nodig is, bijvoorbeeld een strokenfundering op vaste grond op 80cm diepte, of misschien is het een paalfundering van 12m diepte. Beide geven een totaal verschillende prijs.

Constructeur
De architect bepaalt samen met de constructeur hoe de woning constructief wordt opgebouwd. Dit is een belangrijk deel van het ontwerp.

Een constructeur verzorgt de constructieve berekening en tekening van de woning, mede op basis van de sondering. Alle staal, beton, wapening, wanddiktes, verbindingen etc. komen op tekening te staan.

Deze tekeningen en berekeningen zijn verplicht bij het indienen van een omgevingsvergunning. Daarnaast geeft het de aannemer een gedetailleerd overzicht hoe de woning constructief in elkaar zit.

De architect zorgt dat alle constructieve gegevens ingepast worden in het plan en op elkaart zijn afgestemd.

EPC-berekening en alle bouwbesluitberekeningen
De EPC (Energie-Prestatie-Coëfficient) is een index die de energetische efficiëntie van de woning aangeeft. Hoe lager het getal hoe beter het huis isoleert.

Het Bouwbesluit is een verzameling regels op het gebied van veiligheid, bruikbaarheid, gezondheid, energiezuinigheid en milieu. En deze regels worden om de zoveel tijd aangescherpt omdat Nederland vindt dat we steeds beter geïsoleerd moeten bouwen en daardoor minder energie hoeven te gebruiken.

Wist u dat u vanaf 1 juli 2018 geen nieuwbouw woning meer mag bouwen met een gasaansluiting voor de hoofdverwarming?

Een EPC wordt bepaald op basis van vele aspecten. Zo wordt er gekeken naar het oppervlak aan vloeren, wanden, daken en ramen en deuren. En in welke mate deze zijn geïsoleerd. De gekozen installatie telt ook mee, gebruik je vloerverwarming of radiatoren, een gasgestookte cv of een elektrische warmtepomp in combinatie met PV-panelen (zonnepanelen).

Al deze keuzes zijn van invloed op de EPC, maar ook op de portemonnee.

Het is daarom van belang vroeg in het traject te bepalen wat voor type installatie er wordt toegepast.

Vaak is het een combinatie van een warmtepomp, vloerverwarming, mechanische ventilatie en PV (zonne) panelen. Het is de installatie die mede bepaalt welk comfort uw woning biedt.

Calculator
Een calculator calculeert de bouwkosten van de woning. En dat kan alleen als een ontwerp voldoende informatie heeft om er een prijs aan vast te hangen. Eenvoudigweg, hoe gedetailleerder het plan, hoe gedetailleerder de bouwkosten berekend kunnen worden.

AP04 onderzoek (grondonderzoek)
Een AP04 onderzoek is een verkennend grondonderzoek en dit geeft de mate van schoonheid aan van de grond.

Tijdens het uitgraven van de fundering komt grond vrij welke vaak wordt afgevoerd. Dit mag niet zo maar, de grond moet schoon zijn. Middels een AP04 partijkeuring wordt de kwaliteit van de grond vastgesteld. Op basis van de uitkomst mag de grond worden afgevoerd naar een locatie die in ieder geval minstens dezelfde kwaliteit heeft, anders niet.

Als de grond vervuilt is wil je dit liever weten vóór je eigenaar bent. De grond saneren (schoonmaken) kost geld.

Als de grond schoon is wordt er tijdens de bouw vaak voor gekozen de grond op het perceel te verspreiden i.p.v. af te voeren i.v.m. de kosten.

Leges omgevingsvergunning
Het indienen van een omgevingsvergunning kost geld. De gemeente rekent een percentage over de bouwkosten als leges, en dat geld gebruiken ze om de omgevingsvergunning te behandelen.

Op www.bouwleges.nl kunt u de huidige legeskosten berekenen.

De leges worden berekend op basis van de bouwksoten excl. BTW, van die onderdelen die omgevingsvergunningsplichtig zijn.

Aansluitkosten nuts (gas,water, licht)
Een nieuwbouw woning moet wordne verwarmd en gebruikt daarvoor inmiddels elektra en water. Deze zogenaamde nutsvoorzieningen moeten dan wel beschikbaar zijn tijdens en na de bouw.

De gemeente heeft in samenwerking met de nutsbedrijven deze voorzieningen in de straat aangelegd.

Het nutsbedrijf moet alleen de huisaansluiting maken en dat is de afstand tussen het aansluitpunt in de straat en de meterkast in de nieuwbouw woning.

Deze werkzaamheden bestaan uit 2 delen: de tijdelijke bouwaansluiting zodat de aannemer kan bouwen en het omzetten van deze aansluiting naar een definitieve meterkast.

De melding voor een huisaansluiting doet u via www.huisaansluiting.nl

Asbestinventarisatie
Koop je een kavel met een bestaand huis of bijgebouw welke gesloopt moet worden, dan moet je voorafgaand aan de sloop een asbestinventarisatierapport laten maken.

De wet bepaalt dat asbestinventarisaties moeten worden uitgevoerd door een deskundig, gecertificeerd bedrijf.

Deze rapportage kost geld, maar dat weet je dan vooraf. Komt er tijdens de sloop asbest naar boven dan gaat dit al snel helemaal verkeerd en kost het veel geld en tijd.

Sloopkosten
Na het maken van een asbestinventarisatierapport kan de sloper de gebouwen op het kavel slopen. Een mooi moment want na de sloop is de kavel zo goed als bouwrijp en kan de bouw beginnen.

TIP: zorg voor een clikmelding. Bij graafwerkzaamheden ontstaat bijna altijd schade aan leidingwerk in de grond en dit kun je door een clikmelding eenvoudig voorkomen.

Als je weet waar welke leiding zit graaf je zo ook niet kapot, en dat scheelt tijd en geld, en is niet gevaarlijk.

 

KOSTENBLOK II (bouwkosten aannemer)

Dit zijn alle kosten alleen voor de werkzaamheden van de aannemer en installateur. Eventuele m3-(kuubs)-prijzen die op internet overal te vinden zijn, zijn gebaseerd op dit kostenblok.

Maar pas op, vaak staan er op internet casco m3 prijzen. Stucwerk, schilderwerk en soms instalaties zitten niet in deze prijzen inbegrepen. 

Elke aannemer rekent zijn eigen prijs.

Als stelregel, gebaseerd op het type woning en het afwerkingsniveau, kosten de woningen die wij ontwerpen gemiddeld tussen de €500 en €575 euro/m3 inhoud. Dat is de gemiddelde prijs voor kostenblok II.

Op basis van een goed uitgewerkt en gedetailleerd plan maakt een aannemer een begroting waarin alles staat genoemd wat de aannemer uitvoert, met de bijbehorende kosten.

Een aannemer voert de volgende onderdelen uit: bouwplaatsvoorzieningen, stut en sloopwerk, grondwerk, buitenriolering en drainage, terreinverharding, beplating, terreininrichting, funderingspalen en damwanden, betonwerk, metselwerk, vooraf vervaardigde steenachtige materialen, ruwbouwtimmerwerk, metaalconstructiewerk, bouwkundige kanaalelementen, kozijnen, ramen en deuren, systeembekledingen, trappen en balustraden, dakbedekkingen, beglazing, natuur- en kuststeen, voegvullingen, gevelschermen, stukwerk, tegelwerk, dekvloeren en vloersystemen, metaal- en kunststofwerk, plafond- en wandsystemen, afbouwtimmerwerk, schilderwerk, binneninrichting, behangwerk, vloerbedekking en stoffering, dakgoten en hemelwaterafvoeren, binnenriolering, waterinstallaties, sanitair, brandbestrijdingsinstallaties, gasinstallaties, verwarmingsinstallaties, ventilatie en luchtbehandeling, koelinstallaties, regelinstallaties, elektrotechnische installaties.

Een flinke waslijst, belangrijk om een goed en kloppend uitgewerkt plan met een aannemer te bespreken.

KOSTENBLOK III (inrichting)

Keuken
Bepaal vooraf wat u aan een keuken uit wilt geven en neem alles mee, dus kastenwand, kookeiland, apparatuur etc. Alle voorbereiding voor elektra, gas, water, afzuigkap zit allemaal in kostenblok II bij de aannemer.

Badkamer(s)
Bepaal vooraf wat u aan de badkamer uit wilt geven, en neem ook hier alles voor mee, dus bad, douche met goot, wasbak, kranen (inbouw of opbouw), wc’s, tegelwerk.

Vloerafwerking
Een parketvloer koopt u bij een goede parketboer, een gietvloer bij een gietvloeren specialist.

Een aannemer zorgt dat de ondergrond geschikt is voor het type vloer wat u graag wilt. Hier wordt vooraf rekening mee gehouden.

Domotica
Domotica is het automatiseren van bijvoorbeeld verlichting, gordijnen, zonwering, verwarming.

De Philips Hue verlichting is een voorbeeld van eenvoudige domotica, met 1 druk op uw mobiel past u de sfeer van alle lampen zelf aan in de woonkamer.

Maar het kan zo uitgebreid als u wilt, bedenk vooraf goed wat u wilt als u interesse heeft in domotica.

Gordijnen
Gordijnen aan het plafond of in het plafond, met koof of zonder koof, handbediend of automatisch? Er is veel keuze en hier moet vooraf rekening mee worden houden.

Zonwering
Zonwering is er in veel verschillende soorten en maten, binnen en buiten.

Ook hier is het van belang vooraf goed te bedenken waar er zonwering moet komen en of deze geïntegreerd wordt tijdens de bouw. Als zonwering niet in het zicht mag komen als deze niet in gebruik is dan moet deze ergens in worden gebouwd. Hier kunnen we vooraf in het plan al tekening mee houden.

Open haard of gashaard
Beiden erg fijn in gebruik maar ze kosten ook geld. Ook hier moet er vooraf rekening worden gehouden met gasaansluitingen en afvoer naar het dak. Dit moet voldoen aan regelgeving.

Verlichting
De post verlichting wordt vaak vergeten. Een prachtig ontwerp vraagt om goede verlichting.

Verlichting is goed te integreren tijdens de bouw in betonvloeren of houten vloeren.

Goede verlichting maakt of kraakt het ontwerp. Dus laat altijd een verlichtingsplan maken als het eerste ontwerp gereed is. En reserveer vervolgens een bedrag als u weet welke type armatuur en verlichting u graag wilt.

Veranda
Veranda’s zijn er in alle vormen, kleuren, materialen en afmetingen.

Het is heerlijk om ‘s-avonds nog even buiten te zitten, zeker op de koudere avonden.

Vooraf is het handig om te weten, want een veranda heeft een dak en een constructie om het dak overeind te houden. Dus mogelijk is er een fundering of betonpoer voor nodig. Verwarming kun je kwijt in het plafond, net als verlichting, en is eenvoudig vooraf te integreren in het plan.

Tuin en oprit
Als de woning klaar is, is de tuin vaak nog een puinhoop. Het inrichten van de tuin kost ook geld. Houdt vooraf rekening met terras, vijver, bijgebouw, verlichting etc. Deze zijn allemaal aangesloten op de meterkast en vaak heeft u een pvc leiding in de grond nodig om later alles goed aan te kunnen sluiten.

Dit is geen complete lijst omdat per project de werkzaamheden en de kosten anders zijn.

ic_arrow_Left_big

Vorige item

Volgende item

ic_arrow_right_big

Benieuwd hoe wij uw project kunnen vormgeven en organiseren?

Als u meer wilt weten over onze werkwijze en hoe wij u bij uw plannen kunnen helpen,
neem dan contact met ons op via 076 888 30 27 of stuur ons een mailtje.

Benieuwd wat wij voor u voorkunnen betekenen?

Als u meer wilt weten over onze werkwijze en hoe wij u hier mee kunnen helpen, neem dan contact met ons op via  076 888 3027 of stuur ons een mailtje.

van Os Architecten

Reduitlaan 33
4814 DC Breda
+31 6 53 68 27 28

joep@vanosarchitecten.nl

Aanmelden Nieuwsbrief

Ontvang t.z.t. onze nieuwsbrief met ons laatste nieuws.
Geen spam, gewoon leuk!

© van Os Architecten 2009 - 2020

© 2018