Verbouwing woning in school. 4m hoge kast op maat met persoonlijke bezittingen, extra hoge taatsdeur en studieplek met overzicht op woonkamer in kast.

Interieur woning in school met XXL kast met taatsdeur, studie en nieuwe keuken

Breda

Bouwpartijen: van Os Architecten, Sterk Adviesbureau

Publicaties

Deel dit project

Wensen interieur woning in school

De bewoners vielen als een blok voor deze woning in een oude school op een prachtige locatie in centrum Breda. De vraag was hoe we de woning zo ruimtelijk mogelijk konden indelen met een nieuwe woonkamer, keuken, slaapkamer en badkamer in een plattegrond van een oude school.

Concept interieur woning in school 

Bij onze allereerste kennismaking hingen de jashaakjes nog onder de ramen van het klaslokaal en ademde de inmiddels woning nog steeds de sfeer van een schoolgebouw. De betegelde lange smalle gang waar vele kinderen doorheen rende op weg naar het klaslokaal voor een lange lesdag. De oude TL-lampen van de lokalen hingen nog aan het plafond.

Hoe konden we nu het beste deze prachtige oude klaslokalen een woonfunctie geven zonder afbreuk te doen aan de heerlijke sfeer in de ruimte? De bewoners waren helemaal gek van design en hadden ideeën genoeg om te verbouwen. Maar ze kwamen er niet mee verder. Te veel opties en keuzes.

Toen ik door de lokalen liep had ik de belangrijkste keuze al snel gemaakt, het vastleggen van de plek van 1 van de woonfuncties. Daarmee kon ik de ruimtelijke puzzel snel oplossen. Ik vond dat de keuken in de lange smalle gang moest. Deze ruimte leende zich daar perfect voor door de breedte van 2.7m. Een heerlijke ruimtelijke verhouding, 2.7m breed en 4.5m hoog, oftewel hoger dan de ruimte breed is. Dat kan ook alleen maar in een oud schoolgebouw.

Door het vastleggen van deze functie konden we veel sneller de posities van de overige functies bepalen.

De oude originele ramen van de lokalen waren weggemetseld achter een wandje. Na het slopen van dit metselwerk ontstonden twee prachtige en functionele openingen tussen keuken en woonkamer. Dit bevestigde de goede keuze van de keuken op deze plek. We hadden nu zicht vanuit de keuken op de woonkamer, maar vanuit de woonkamer kon je de keuken niet zien.

De enorme woonkamer vroeg om iets speciaals. De lange rechthoekige ruimte had ook een plafond van 4.5m hoog. Werken met normale meubels en kasten ging hier door de grotere schaal niet werken.

De oplossing heb ik gevonden in het maken van een XXL kast op maat onder de betonnen draagbalk in het plafond. Deze kast heeft meerdere functies. De bewoners kunnen deze kast gebruiken voor het opbergen en tentoonstellen van hun persoonlijke bezittingen. De kast is ook een ruimtelijke afscheiding tussen de woonkamer en de slaapkamer achter de kast. De 4m hoge taatsdeur geeft schaal aan de ruimte. Een standaard woningbouw deur zou hier compleet de plank hebben mis geslagen.

De slaapkamer achter de kast geeft toegang aan een inloop kledingkast met doorloop naar de badkamer. Via een trap langs het bed kom je uit bij de hoger gelegen studie. Dat kan prima met een plafondhoogte van 4.5m. De studie is een grote opening in de kast met uitstekend volume. Een hoekbureau zorgt voor twee werkplekken die prachtig uitzicht geven op de woonkamer en naar buiten. Je werkt en zit dus ook echt in de kast.

Verbouwing woning in school. 4m hoge kast op maat met persoonlijke bezittingen, extra hoge taatsdeur en studieplek met overzicht op woonkamer in kast.
Renovatie bungalow met dakopbouw. Visuele koppeling tussen keuken en woonkamer door de originele ramen en deur wand tussen klaslokaal en gang te gebruiken. De hoogte van de opening in de wand verbergt de keuken en apparatuur.
Renovatie bungalow met dakopbouw. Originele plek van deur en raam tussen klaslokaal en gang. Mooi uitzicht op de hoge puien richting tuin.
Verbouwing woning in school. Langwerpige witte keuken in oude gang van school. Perfecte plek voor de keuken door de smallere breedte. De hoogte van 4.5m geeft veel lucht aan deze ruimte. De kozijnen rechts zijn noord georiënteerd en geven d perfecte lichtinval.
Verbouwing woning in school. Zicht vanuit de woonkamer richting keuken en twee hele gelukkige opdrachtgevers.
Verbouwing woning in school. De keuken valt onder de opening. Je hebt perfect uitzicht op de woonkamer maar andersom wordt de keuken verborgen door de hogere openingen.
Verbouwing woning in school. De lichte witte keuken versus de kast als leefwand in de woonkamer.
Verbouwing woning in school. De hoge originele kozijnen geven extra veel licht in de woonkamer.

"Heerlijke strakke industriele woning, dank Joep"

Jonathan en Rika

Als 2 midden dertigers in een impulsieve bui een deel van een oud schoolgebouw kopen, dan is dat vragen om problemen…

Daar zaten we dan, met stapels boeken en plaatjes in een grote lege ruimte. Honderden voorbeelden hoe onze verbouwingsdroom er eventueel uit zou kunnen zien maar geen idee hoe we dit aan moesten pakken. Werkelijk elke indeling was mogelijk en dat gaf bij beide een hoop onrust.

Omdat onze dromen groter waren dan het zakje geld dat we hadden, besloten we om een masterplan te laten maken waar we de komende jaren naartoe zouden kunnen werken… maar door wie?

Google “architect Breda” en je komt uit bij Joep van Os, zo simpel is het eigenlijk. Het eerste telefonische contact was vertrouwd en hij stond een paar dagen later in de avonduren op de stoep. Gelukkig was hij, net als wij, erg onder de indruk van het gebouw en diezelfde avond begon het “sparren”, want dat is wat hij doet, ook op persoonlijk vlak. Joep komt niet met kant en klare oplossingen maar gaat met je aan de slag om zo dicht mogelijk bij je droom uit te komen zonder direct de bubbel door te prikken. Blijven denken in mogelijkheden en nooit de opdrachtgevers uit het oog verliezend, zelfs niet bij tegenslagen. Open, eerlijk, kritisch richting onderaannemers en durft tegengas te geven als de situatie daar om vraagt.

Ons masterplan is in samenwerking met Joep verscheidende keren veranderd doordat we meer tijd in de ruimte hebben doorgebracht. Het resultaat mag er ook naar zijn, het klopt gewoon allemaal zo goed dat elke dag leven in deze omgeving een cadeautje is. Dat was onze droom!

Jonathan en Rika Pol

Vorige project

Volgende project

Benieuwd wat wij voor u kunnen betekenen?

Als u meer wilt weten over one werkwijze en hoe wij u hier mee kunnen helpen,
neem dan contact met ons op via 076 888 30 27 of stuur ons een mailtje.

Benieuwd wat wij voor u voorkunnen betekenen?

Als u meer wilt weten over onze werkwijze en hoe wij u hier mee kunnen helpen, neem dan contact met ons op via  076 888 3027 of stuur ons een mailtje.

© van Os Architecten 2018

© 2018