Stationslaan 75 Breda  |  06-53682728

van-Os-Architecten-logo-1

van Os Architecten - architect Breda

ontwerp van uw droomwoning - nieuwbouw - verbouwing - transformatie

✔ uw enige creatieve aanspreekpunt tijdens hele project
✔ 20+ jaar ervaring en 
specialisatie in woningbouw
✔ ons showroomkantoor ademt Architectuur & Interieur
✔ u bouwt op en met ons eigen netwerk

✔ samen in 3D wandelen door uw nog ongebouwde woning
✔ lid Branchevereniging Nederlandse Architecten (BNA)

transformatie schoolgebouw tot luxe appartement met XXL kast met 4m hoge taatsdeur, studie en nieuwe keuken

Verbouwing woning in school. 4m hoge kast op maat met persoonlijke bezittingen, extra hoge taatsdeur en studieplek met overzicht op woonkamer in kast.

wensen transformatie schoolgebouw

De bewoners vielen als een blok voor deze woning in een oude school op een prachtige locatie in centrum Breda. De vraag was hoe we de woning zo ruimtelijk mogelijk konden indelen met een nieuwe woonkamer, keuken, slaapkamer en badkamer in een plattegrond van een oude school.

concept transformatie schoolgebouw

Bij onze allereerste kennismaking hingen de jashaakjes nog onder de ramen van het klaslokaal en ademde de inmiddels woning nog steeds de sfeer van een schoolgebouw. De betegelde lange smalle gang waar vele kinderen doorheen rende op weg naar het klaslokaal voor een lange lesdag. De oude TL-lampen van de lokalen hingen nog aan het plafond.

Hoe konden we nu het beste deze prachtige oude klaslokalen een woonfunctie geven zonder afbreuk te doen aan de heerlijke sfeer in de ruimte? De bewoners waren helemaal gek van design en hadden ideeën genoeg om te verbouwen. Maar ze kwamen er niet mee verder. Te veel opties en keuzes.

Toen ik door de lokalen liep had ik de belangrijkste keuze al snel gemaakt, het vastleggen van de plek van 1 van de woonfuncties. Daarmee kon ik de ruimtelijke puzzel snel oplossen. Ik vond dat de keuken in de lange smalle gang moest. Deze ruimte leende zich daar perfect voor door de breedte van 2.7m. Een heerlijke ruimtelijke verhouding, 2.7m breed en 4.5m hoog, oftewel hoger dan de ruimte breed is. Dat kan ook alleen maar in een oud schoolgebouw.

Door het vastleggen van deze functie konden we veel sneller de posities van de overige functies bepalen.

De oude originele ramen van de lokalen waren weggemetseld achter een wandje. Na het slopen van dit metselwerk ontstonden twee prachtige en functionele openingen tussen keuken en woonkamer. Dit bevestigde de goede keuze van de keuken op deze plek. We hadden nu zicht vanuit de keuken op de woonkamer, maar vanuit de woonkamer kon je de keuken niet zien.

De enorme woonkamer vroeg om iets speciaals. De lange rechthoekige ruimte had ook een plafond van 4.5m hoog. Werken met normale meubels en kasten ging hier door de grotere schaal niet werken.

De oplossing heb ik gevonden in het maken van een XXL kast op maat onder de betonnen draagbalk in het plafond. Deze kast heeft meerdere functies. De bewoners kunnen deze kast gebruiken voor het opbergen en tentoonstellen van hun persoonlijke bezittingen. De kast is ook een ruimtelijke afscheiding tussen de woonkamer en de slaapkamer achter de kast. De 4m hoge taatsdeur geeft schaal aan de ruimte. Een standaard woningbouw deur zou hier compleet de plank hebben mis geslagen.

De slaapkamer achter de kast geeft toegang aan een inloop kledingkast met doorloop naar de badkamer. Via een trap langs het bed kom je uit bij de hoger gelegen studie. Dat kan prima met een plafondhoogte van 4.5m. De studie is een grote opening in de kast met uitstekend volume. Een hoekbureau zorgt voor twee werkplekken die prachtig uitzicht geven op de woonkamer en naar buiten. Je werkt en zit dus ook echt in de kast.

Verbouwing woning in school. 4m hoge kast op maat met persoonlijke bezittingen, extra hoge taatsdeur en studieplek met overzicht op woonkamer in kast.
Renovatie bungalow met dakopbouw. Visuele koppeling tussen keuken en woonkamer door de originele ramen en deur wand tussen klaslokaal en gang te gebruiken. De hoogte van de opening in de wand verbergt de keuken en apparatuur.
Renovatie bungalow met dakopbouw. Originele plek van deur en raam tussen klaslokaal en gang. Mooi uitzicht op de hoge puien richting tuin.
Verbouwing woning in school. Langwerpige witte keuken in oude gang van school. Perfecte plek voor de keuken door de smallere breedte. De hoogte van 4.5m geeft veel lucht aan deze ruimte. De kozijnen rechts zijn noord georiënteerd en geven d perfecte lichtinval.
Verbouwing woning in school. Zicht vanuit de woonkamer richting keuken en twee hele gelukkige opdrachtgevers.
Verbouwing woning in school. De keuken valt onder de opening. Je hebt perfect uitzicht op de woonkamer maar andersom wordt de keuken verborgen door de hogere openingen.
Verbouwing woning in school. De lichte witte keuken versus de kast als leefwand in de woonkamer.
Verbouwing woning in school. De hoge originele kozijnen geven extra veel licht in de woonkamer.

van Os Architecten
vanosarchitecten.nl

kantoor
Stationslaan 75

4815 GW Breda

telefoon
06 53 68 27 28

email
joep@vanosarchitecten.nl

Maak nu een afspraak met Joep van Os