Atelier voor portretschilder in Breda. Zicht vanuit achterin de tuin op de langwerpige aanbouw met atelier. Doordat het atelier hoger ligt dan het achterste deel van de tuin geeft dit extra uitzicht op de tuin en creëert dit extra lucht en licht in het atelier.

Atelier voor portretschilder in langwerpige aanbouw aan woonhuis

Breda

Bouwpartijen: van Os Architecten, Sterk Adviesbureau

Publicaties

Deel dit project

Wensen atelier

Vanuit haar atelier in Breda maakt Mieke Robben als portretschilder prachtige schilderijen. Vorig jaar groeide de behoefte aan een groter atelier met meer licht, een eigen entree met pantry en extra opslag voor schilderijen.

Aan Joep van Os Architecten de vraag om een atelier te ontwerpen met toegang vanuit de woning, maximaal zicht op de tuin, zonder daarbij het aanzicht vanuit de bestaande woonkamer in de woning te verpesten.

Concept atelier 

De oplossing van de ruimtelijke wens is een lange smalle aanbouw met hoog plafond die direct naast de woning, tot op de perceelgrens, is ontworpen.

Om het zicht vanuit de woning op de tuin en omgeving niet te beperken heeft het atelier in de zijgevel en achtergevel een 2.8m hoge glazen pui. Vanuit de woonkamer kijk je door het atelier nog steeds de diepe tuin in en heb je niet het gevoel dat er ca. 75m2 aan bijgebouw is gebouwd.

Het atelier is zorgvuldig ontworpen door gebruik van verticale houten Fraké geveldelen die zijn uitgevoerd zonder dakrand. Deze houtsoort vergrijst op natuurlijke wijze waarbij er mooie kleurnuances ontstaan tussen de delen onderling.

De nu nog schone lichtgrijze betonvloer binnen gaat in de loop van de jaren steeds viezer worden door verfspatten en zal op den duur het kleurenpallet van Mieke Robben overnemen.

Het hoge witte plafond en de glazen schuifpuien creëren veel licht en lucht en geven Mieke de ruimte om lekker te kunnen werken.

In het plafond bevinden zich speciale spots en daglichtlampen om altijd het perfecte licht te hebben om in te werken.

Atelier voor portretschilder in Breda. Zicht vanuit achterin de tuin op de langwerpige aanbouw met atelier. Doordat het atelier hoger ligt dan het achterste deel van de tuin geeft dit extra uitzicht op de tuin en creëert dit extra lucht en licht in het atelier.
Atelier voor portretschilder in Breda. De overgang tussen aanbouw met atelier en de bestaande woning is bewust contrasterend gehouden. Dus een volledig andere stijl geeft duidelijk aan dat het om een toevoeging gaat aan een bestaand gebouw en valt af te lezen als een bijna autonoom gebouw, maar toch onderdeel van het geheel.
Atelier voor portretschilder in Breda. Zicht vanuit de diepe en brede tuin op het hoger liggende atelier.
Atelier voor portretschilder in Breda. Vanuit de woning kijk je door de grote glazen deuren richting tuin achter het atelier. Dit geeft meer lucht en breedte aan de tuin die nu overblijft direct achter de woning en naast het atelier. Dit was anders te massief geworden.
Atelier voor portretschilder in Breda. Mooi kleurenpallet van de oude straatsteentjes, de verticale houten gevelbekleding en de zwarte schuifpuien. De houten geveldelen hebben geen standaard dakrand, die is verborgen achter het hout.
Atelier voor portretschilder in Breda. De oude boom is het centrum van de glazen schuifpuien. Vanuit binnen gezien is dit een mooie compositie in het middelste raam.
Atelier voor portretschilder in Breda. Aan de voorzijde is de gevel volledig opgebouwd duit heb wanden afgewerkt met Fraké verticale geveldelen zonder zichtbare dakrand. De toegang tot het atelier zit links en die naar de berging rechts. Alleen een kleine en schaduwrand geven de plekken aan van de deuren.
Atelier voor portretschilder in Breda. Detail houten Plato Frake delen.
Atelier voor portretschilder in Breda. De brede glazen schuifpuien geven mooi uitzicht op de tuin mar ook op de bestaande woning.
Atelier voor portretschilder in Breda. Rondom het gehele atelier kun je schilderijen ophangen aan een rails in het plafond. Mieke heeft zo maximale indeelbaarheid op de muren.
Atelier voor portretschilder in Breda. De lichtgrijze betonvloer is nu nog lekker schoon, maar na verloop van tijd zal deze langzaam en lichtjes het kleurenpallet van Mieke overnemen.
Atelier voor portretschilder in Breda. De grote glazen schuifpuien geven zicht op de bestaande woning en en de tuin.
Atelier voor portretschilder in Breda. De schuifpuien gaan de hoek om en geven zo extra zicht op de tuin. Een heerlijke plek om te werken aldus Mieke Robben.
Atelier voor portretschilder in Breda. De glazen schuifpuien zijn nu volledig geopend en geven prachtig zicht op de tuin en het terras ernaast. Het atelier is op het noorden gericht en heeft geen directe zoninval.
Atelier voor portretschilder in Breda. Contrast tussen het strakke interieur van het atelier en het traditionele exterieur van de woning.
Atelier voor portretschilder in Breda. Het atelier heeft aan voorzijde een grote plafondhole opbergruimte voor alle schilderijen met daarachter een wc en berging. In de toekomst is dit onderdeel al voorbereid op plaatsing van een badkamer met slaapkamer in atelier.

"We zijn meer dan blij met het resultaat!"                   
                           

Mieke Robben, portretschilder te Breda

Wat doe je als je een grotere werkruimte nodig hebt maar niet zelf kunt bedenken hoe je dit kunt realiseren zonder op het uitzicht uit het huis richting tuin in te leveren? Juist, je schakelt een architect in.

Nee, geen groot bureau waarbij je af moet wachten wie er daadwerkelijk voor je aan de slag gaat. Even googelen en dan verschijnt er een sympathiek ogende architect: Joep van Os.

De eerste kennismaking overtrof de verwachting, Joep luisterde goed naar onze wensen en ideeën en zag mogelijkheden.  
Schrikken was het plan waar Joep vervolgens mee kwam, hij had geheel buiten de lijntjes gedacht: een lang atelier wat zowel dieper de tuin in ging als aan de voorkant verder de oprit op kwam. Daardoor kwam de aansluiting aan het huis aan de zijkant van het huis in plaats van de achterkant waardoor het zicht op de tuin werd behouden. Dat hadden we niet bedacht.

Maar de schrik was snel over want het was een prachtig ontwerp. Na een aantal keer sparren werd het helemaal zoals we dit wensten, met een uitgekiende indeling voor alle functies die op ons verlanglijstje stonden.  

Joep ondersteunde ons vervolgens in de keuze voor een goede aannemer en in gezamenlijk overleg met de aannemer werden wensen, ideeën en materiaalkeuze concreet en kon de bouw beginnen.  

We zijn meer dan blij met het resultaat. Er zijn prachtige materialen gebruikt, er is veel licht, ruimte en voldoende hoogte; kortom een perfecte, mooie en inspirerende werkruimte. Inmiddels hebben tien portretten er het ' levenslicht' al gezien en zijn in het atelier overgedragen aan de opdrachtgevers. Iedereen reageert verbluft op de mooie ruimte met prachtig uitzicht.

Joep, goed gedaan!!!

ic_arrow_Left_big

Vorige project

Volgende project

ic_arrow_right_big

Benieuwd wat wij voor u kunnen betekenen?

Als u meer wilt weten over one werkwijze en hoe wij u hier mee kunnen helpen,
neem dan contact met ons op via 076 888 30 27 of stuur ons een mailtje.

Benieuwd wat wij voor u voorkunnen betekenen?

Als u meer wilt weten over onze werkwijze en hoe wij u hier mee kunnen helpen, neem dan contact met ons op via  076 888 3027 of stuur ons een mailtje.

van Os Architecten

Reduitlaan 33
4814 DC Breda
+31 6 53 68 27 28

info@vanosarchitecten.nl

Aanmelden Nieuwsbrief

Ontvang de nieuwsbrief met ons laatste nieuws en tips & tricks door je hier aan te melden. Geen spam, gewoon handig en leuk!

© van Os Architecten 2009 - 2020

© 2018